13 askelta oman liiketoiminnan aloittamiseen

with 1 kommentti

 

Hyvän liikeidean päättäminen voi olla joskus hankalaa.
Jaan teidän kanssanne 13 askelta liiketoiminnan aloittamisesta.
Toivottavasti askeleet selkeyttävät löytämään liikeideasi ja rohkaisevat yritysmaailmaan lähtemistä.

 

 

1. Valitse yritysmuoto.

Työskenteletkö yksin, haluatko palkata muutaman työntekijän vai haaveiletko perustavasi suuren yrityksen jolla on useita liikkeitä? Päätökseen vaikuttaa tietysti liikeideasi, josta lisää kohdassa 7.

Ota selvää yritysmuodoista ja valitse sinulle mieluisin. Voit lukea lisää yritysmuodoista esimerkiksi Yritys-Suomen sivulta https://yrityssuomi.fi/yritysmuodot

Toiminimen ja osakeyhtiön voi perustaa sähköisesti 1.3.2017 alkaen PRH:n (Patentti- ja rekisterihallinto) ja Verohallinnon yhteisellä verkkosivustolla https://www.ytj.fi.
Muut yritysmuodot tai yhteisöt tehdään edelleen paperisesti.
Toiminimen perustaminen sähköisesti maksaa 75€

Jos sinua jännittää yrityksen perustaminen niin voit kokeilla aluksi vaikka kevytyrittäjyyttä Kokeile vaikkapa https://www.ukko.fi/ palvelua.

 

Huom! Jos haluat hakea starttirahaa niin se täytyy tehdä ennen kuin yritys perustetaan. Lue lisää kohdasta 3.

 

2. Päätä ketkä ovat ihanne asiakkaitasi.

Tämä kohta on äärettömän tärkeä!
Määrittele tarkasti keitä ihanne asiakkaasi ovat, mitä ongelmia heillä on ja minkä ratkaisun sinä voit heidän ongelmiinsa tarjota. Kirjoita tarkka kuvaus asiakkaastasi, mitä ongelmia hänellä on, mistä hän nauttii, minkä ikäinen hän on, missä asuu, mitä tienaa. Mitä tarkemmin pystyt määrittelemään ihanne asiakkaasi sitä helpommin löydät heidät.
Jos et tiedä keitä asiakkaasi ovat on heitä todella vaikeaa houkutella luoksesi.

 

3. Määrittele yrityksesi aloituskustannukset.

Mitä tarvitset aloitukseen? Onko sinun välttämätöntä ottaa lainaa vai voitko aloittaa pienellä summalla? Haetko starttirahaa? Tarviiko sinun ostaa paljon välineitä ja tarvikkeita heti alussa vai voitko hankkia niitä sitä mukaan lisää kun tienaat enemmän rahaa?

Huom! Jos haluat hakea starttirahaa niin se täytyy tehdä ennen kuin yritys perustetaan. Ota yhteyttä paikalliseen TE-toimistoosi.
http://te-palvelut.fi/te/fi/tyonantajalle/yrittajalle/aloittavan_yrittajan_palvelut/starttiraha/index.html

 

4. Päätä mitä tuotteita tai palveluja haluat tarjota.

Kun olet määritellyt mitä ihanne asiakkaasi tarvitsevat ja mitä ongelmia heillä on, mieti mitä sellaista osaat, jota voit tarjota asiakkaillesi? Mitä rakastat tehdä, josta asiakkaasi olisivat valmiita maksamaan sinulle? Millä tavalla tuotteesi ratkaisee asiakkaidesi ongelman? Myytkö heille digitaalisia tuotteita, kursseja, konsultaatioita, kirjoja, jonkun tuoteryhmän tuotteita kuten vaikkapa luonnontuotteita?

Ole tarkka määrittellessäsi tuotteitasi ja palveluitasi.

 

5. Hinnoittele tuotteesi/palvelusi.

Voit miettiä hinnoittelua vaikka sen mukaan minkä verran haluaisit tienata kuukaudessa rahaa. Myytkö kaksi tuotetta 500 eurolla vai kymmenen tuotetta 100 eurolla. Tulos on sama mutta määrä huomattavasti erilainen. Hinnoittelu riippuu tietenkin tuotteistasi mutta mieti kannattaako myydä paljon halvemmalla vai vähän kalliimmalla.

Tuotteista riippuen joudut myös miettimään tarvitsetko suuren määrän raaka-aineita, jonkinlaisia koneita, paljon varastotilaa vai ovatko tuotteesi digitaalisia, jolloin hinnoittelussa ei tarvitse ottaa edellisiä seikkoja huomioon.

Paketoi tuotteesi upeiksi paketeiksi, jotka antavat asiakkaillesi laadukkaan vastineen heidän rahoilleen.

 

6. Valitse yrityksellesi nimi.

Yrityksesi nimen täytyy kuvata sinua ja brändiäsi. Se voi olla oma nimesi tai kuvata tarjoamaasi palvelua. Voit tarkistaa YTJ:n sivulta https://tietopalvelu.ytj.fi/yrityshaku.aspx?kielikoodi=1 löytyykö saman nimistä yritystä. Tarkista myös onko valitsemasi nimen domain (verkkosivusto eli www.yrityksesinimi.fi) vapaana.

 

7. Luo itsellesi brändi.

Brändäys kannattaa tehdä hyvin, sillä brändäyksellä tuot esille oman persoonallisuutesi sekä mielikuvat, joita haluat asiakkaillesi antaa. Brändäys antaa yrityksestäsi ammattimaisen kuvan. Brändäykseen sisältyy esimerkiksi logosi, yrityksesi värimaailma ja verkkosivustosi ulkonäkö.
Voit luoda itse oman brändisi tai pyytää ammattilaista tekemään sen. Voit myös tehdä jotkin asiat itse ja pyytää ammattilaista suunnittelemaan osan, esimerkiksi logosi.

Lue lisää brändäyksestä artikkelista 13 askelta oman brändin luomiseen.

 

8. Tee liiketoimintasuunnitelma.

Hyvä liiketoimintasuunnitelma on yksi tärkeimmistä yrityksesi aloittamiseen liittyvistä asioista!
Liiketoimintasuunnitelmassa määrittelet tarkkaan liikeideasi. Suunnitelmasta kannattaa tehdä mahdollisimman tarkka, jotta näet esimerkiksi yrityksesi kannattavuuden. On hyvä tehdä myös tavoitteet 1-3 vuodelle. Mitä haluat ansaita yritykselläsi? Kuinka paljon sinun täytyy myydä tuotteitasi tai palvelujasi päästäksesi tuohon tavoitteeseen? Mihin haluat yrityksesi kasvavan?

Jos et ole vielä tehnyt liiketoimintasuunnitelmaa niin voit tehdä sen vaikka sivulla https://www.liiketoimintasuunnitelma.com/

Toinen hyvä sivusto on https://www.onnistuyrittajana.fi/Sieltä löytyy hieman erilainen versio liiketoimintasuunnitelman tekemiseen sekä erittäin hyvä kassavirtalaskelma, joka antaa arvokasta tietoa yrityksesi kannattavuudesta.

 

9. Hanki ammattimaisia kuvia.

Tarvitset itsestäsi ammattilaisen ottamia kuvia, joita voit käyttää esimerkiksi verkkosivullasi. Kuvasi edustavat sinua eli brändiäsi. Käytä vain hyvälaatuisia laadukkaita kuvia verkkosivullasi, blogissasi ja muissa mainosmateriaaleissasi. Myös tuotteesi ja palvelusi ansaitsevat upeat ammattimaiset kuvat.

 

10. Tee verkkosivusi ja blogisi.

Verkkosivusi kannattaa olla heti aluksi laadukas ja brändisi mukainen.
Älä pihistele tässä vaiheessa. Hyvin rakennetut verkkosivut edustavat yrityksesi brändiä ja kertovat asiakkaillesi ammattimaisuudestasi. Älä jätä sivuston tekemistä myöhemmäksi sen takia että teet ne kun olet tienannut enemmän rahaa. Upeiden sivujen avulla tienaat enemmän rahaa!
Mieti haluatko sellaiset verkkosivut, joita voit itse hallita. Suosittelen tekemään WordPress -sivut, koska niiden ylläpitäminen ei ole kovin vaikeaa ja ilmaisia teemoja sivustosi pohjaksi on valtava määrä.

 

11. Luo yrityksesi mainosmateriaalit.

Käyntikortteja on aina hyvä olla muutama lompakossa. Tarvitsetko kenties flyereitä tai esitteitä? Mieti minkälaisia mainosmateriaaleja yrityksesi tarvitsee. Voit suunnitella ne itse tai antaa työn ammattilaiselle. Muista noudattaa brändiäsi kaikissa mainosmateriaaleissasi!

 

12. Verkkokaupan perustaminen.

Verkkokauppa on erittäin tehokas tapa tavoittaa asiakkaita.
Melkein kaikkia tuotteita ja palveluja voi myydä verkkokaupan kautta. Kohdassa kaksi määrittelit keitä asiakkaasi ovat. Se selvittää tehokkaasti verkkokauppaasi liittyviä oleellisia asioita kuten myytkö tuotteitasi vain Suomessa vai myös ulkomaille. Mieti myös kuinka paljon sinulla on aluksi tuotteita, koska se vaikuttaa verkkokaupan alustan valintaan.

 

13. Lanseeraa yrityksesi!

Asiakkaidesi täytyy tietää mistä löytää palvelusi. Laita sana liikkeelle sosiaalisessa mediassa kuten Facebookissa ja Instagramissa. Kirjoita erilaisissa ryhmissä ja kerro upeista tuotteistasi ja siitä, kuinka niiden avulla asiakkaasi parantavat elämänlaatuaan. Ole aktiivinen ja innosta asiakkaitasi.

 

 

Tässä vielä yhteenveto askelista.

13 askelta oman liiketoiminnan aloittamiseen

1. Valitse yritysmuoto.
2. Päätä ketkä ovat ihanne asiakkaitasi.
3. Määrittele yrityksesi aloituskustannukset.
4. Päätä mitä tuotteita tai palveluja haluat tarjota.
5. Hinnoittele tuotteesi/palvelusi.
6. Valitse yrityksellesi nimi.
7. Luo itsellesi brändi.
8. Tee liiketoimintasuunnitelma.
9. Hanki ammattimaisia kuvia.
10. Tee verkkosivusi ja blogisi.
11. Luo yrityksesi mainosmateriaalit.
12. Verkkokaupan perustaminen.
13. Lanseeraa yrityksesi!

 

 

Nauti ansaitsemasi kuppi kuumaa, suunnittele ja ideoi, ole luova ja toteuta elämäsi intohimoisia unelmia!

Elina

One Response

  1. […] tämä kohta on epäselvä niin lue 13 askelta oman liiketoiminnan aloittamiseen. Siellä kerron esimerkiksi liiketoimintasuunnitelman […]

Leave a Reply